Istraživanje i razvoj

Istraživanje i razvoj

Alpha score d.o.o. je uključen u program hrvatskog inovacijskog tehnologijskog razvitka, koji je poseban oblik integracije znanstvene tehnologijske politike usmjerene na povezivanje javnog znanstvenoistraživačkog sektora i gospodarstva koju provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u cilju promicanja na znanju utemeljenog gospodarstva.

Naš tim sastoji se od stručnjaka iz područja kreditnog scoringa, kreditnih rizika, kreditne analize, financijske analize, statistike, matematike i analize poslovanja poduzeća i bankarskog poslovanja, te IT stručnjaka.

Proizvodi i usluge koje pruža Alpha score d.o.o. zahtijevaju konstantno ulaganje u istraživanje i razvoj. Naime, razvoj i testiranje scoring modela zahtijeva primjenu visoko sofisticiranih znanja iz područja kreditnog rizika, matematike, statistike, financijske analize, poduzetništva, analize poslovanja poduzeća i bankarskog poslovanja te IT tehnologija.

Istraživački rad stručnjaka okupljenih u našem timu rezultirao je u objavljivanju 12 znanstvnih radova iz područja kreditnog scoringa u znanstvenim časopisima značajne kvalitete te smo na taj način dali znanstveni doprinos na području kreditnih rizika i kreditnog scoringa.

Širok spektar konzultativnih usluga koje pruža Alpha Score d.o.o. obuhvaća sljedeća područja:

 • Organizacija baza podataka
 • Strukturiranje podataka
 • Kvantitativna analiza podataka (statističke metode, metode umjetne inteligencije)
 • Financijska analiza
 • Kreditna analiza
 • Kreditni rizici
 • Softverska rješenja
 • Implementacija softvera

Basel 2 i kreditni rizik prema Odluci o adekvatnosti jamstvenog kapitala

Basel 2 i kreditni rizik prema Odluci o adekvatnosti jamstvenog kapitala

Financijski sektor se iz temelja promijenio u zadnjih 20-ak godina, između ostaloga, zbog napretka u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji zatim zbog globalizacije te deregulacije. Sve je to uzrokovalo povećanje rizika poslovanja.

Stoga je postalo izrazito bitno odrediti koliko kapitala minimalno (ili bolje reći optimalno) treba banka osigurati da joj se nikada ne dogodi insolventnost odnosno da bi pokrila svoje neočekivane gubitke.

Opširnije:Basel 2 i kreditni rizik prema Odluci o adekvatnosti jamstvenog kapitala

Kreditni scoring

Što je kreditni scoring?

Kreditni scoring je numerički sustav pomoću kojega se ocjenjuje rizičnost klijenta/kupca kojemu se želi prodati neki proizvod ili usluga. Upotrebom statističkih metoda i ostalih metoda 'data mininga' izračunava se skor koji predstavlja vjerojatnost da će klijent biti uspješan u podmirivanju svojih obveza po računu. Na temelju dobivene ocjene rizičnosti, donosi se odluka o tome izvršiti li prodaju ili ne.

Opširnije:Kreditni scoring

Klijenti

Novosti

 • AlphaBI je softverski modul za business intelligence analizu poslovanja poduzeća koja apliciraju za kredit.

  Više...
 • AlphaCREDIT je softverski modul  za zaprimanje i obradu  kreditnih zahtjeva.

  Više...
 • Alpha risk je softverski model za upravljanje kreditnim rizicima.

  Više...

Kontakt

Adresa : Sjedište : Opatijska 1 , 31000 Osijek

Ured : J.J.Strossmayera 341 , 31000 Osijek

email : alpha@alphascore.hr

telefon : 091/150/1516